Babeczki

Babeczki sprawdzą się na każdej imprezie: urodzinowej, weselnej, jubileuszowej czy zwykłej prywatce. Smak babeczek zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań i chęci. Aby przygotować dobre muffinki, potrzebujemy specjalnej formy. Mogą to być małe, pojedyncze foremki lub duża forma na kilka babeczek jednocześnie. Dziś przepis na muffinki z jabłkami.

Potrzebne składniki to:
250 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
jajko
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
80 ml oleju roślinnego
250 g jogurtu naturalnego

Na początek należy umyć, obrać i pokroić jabłka w kostkę. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce mieszamy jajko, cukier, cukier waniliowy, olej i jogurt. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i krótko mieszamy. Wystarczy, że wszystkie składniki się ze sobą połączą. Na samym końcu delikatnie dodajemy jabłka. Formę (lub foremki) muffinek wykładamy papilotkami (papierowe foremki) i wlewamy ciasto. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160 st. C. Po upieczeniu wyciągamy muffinki z formy i pozostawiamy do ostygnięcia. Możemy je posypać cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym.