Babka bakaliowa

Święta Wielkanocne już dawno za nami, ale nigdy nie jest zły czas na delektowanie się babami drożdżowymi. To pyszne, delikatne ciasto, znane już w staropolszczyźnie. Każda gospodyni ma swój własny przepis na babę najlepszą z najlepszych. Czasami warto je podpytać o ich tajemnice. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na babkę bakaliową. Babka bakaliowa potrzebuje całkiem sporo czasu na wyrośnięcie i pieczenie, z kolei samo przygotowanie nie jest czasochłonne.

Składniki:
50 dag mąki tortowej
6 dag świeżych drożdży
10 żółtek
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 kostki masła
szklanka mleka
20 dag rodzynek
2 kopiaste łyżki skórki pomarańczowej
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania formy

Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru pudru. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy drożdże wyrosną, ubijamy żółtka z resztą cukru pudru, łączymy z drożdżami i dodajemy do przesianej mąki. Całość wyrabiamy. Do jednolitego ciasta dodajemy sól i roztopione letnie masło. Wyrabiamy nadal. Pod sam koniec dodajemy bakalie i zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia. Przekładamy je do formy wysmarowanej tłuszczem, kiedy podwoi swoją objętość. W formie znów odstawiamy je na chwilę, aż podwoi swoją objętość. Następnie umieszczamy je w piekarniku i pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. C. Dobra babka jest zarumieniona, a jej brzegi odstają od formy. W takim stanie zostawiamy ją jeszcze na chwilę w wyłączonym i uchylonym piekarniku. Z formy wyjmujemy zimną i oprószamy cukrem pudrem.