Błyskawiczne ciasto z owocami

Ciasto to, jest moim ulubionym plackiem z owocami, zwłaszcza latem gdy pod dostatkiem mamy mnóstwo świeżych owoców. Do jego przygotowania można wykorzystać truskawki, jabłka, śliwki, rabarbar, porzeczki, maliny – a zatem wszystko co kochamy!

Oto przepis na szybki placek z owocami i kruszonką

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
3 jaja
2/3 szklanki oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 szklanki mleka
2 szklanki owoców

Składniki na kruszonkę:
15 dag mąki
10 dag cukru
8 dag masła
cukier waniliowy

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na kruszonkę należy wsypać do miski i dokładnie ze sobą połączyć. Powinniśmy uzyskać sypką konsystencję. Kruszonkę odstawiamy i przygotowujemy ciasto. Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przesiewamy przez sito, następnie dodajemy cukier i mieszamy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka i dodajemy do nich jogurt , mleko i olej. Mieszamy aby się dokładnie połączyły, następnie przelewamy je do miski z mąką i ponownie mieszamy, aby teraz już wszystkie składniki ciasta utworzyły gładką masę. Blachę smarujemy margaryną, wylewamy na nią ciasto, rozkładamy równomiernie owoce i posypujemy placek kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 190′ C przez 45 minut.