Cannelloni

Cannelloni to świetny pomysł na obiad, a także na przekąskę na różnorodne imprezy domowe. Przygotowanie tego rodzaju makaronu nie jest pracochłonne i można przygotować go wcześniej, a następnie tylko podpiec i podawać na stół, razem z sałatką. Do zrobienia canelloni są potrzebne składniki:

opakowanie makaronu canneloni
kostka margaryny
40 dag żółtego sera
olej
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
5 cebul dymek
6 ząbków czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
przyprawy(imbir, bazylia, curry, sól, pieprz, papryka
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany

Cebulki dymki myjemy i drobniutko kroimy. Następnie podsmażamy na małym ogniu, dodając łyżeczkę imbiru. Gdy cebulka się zrumieni, dodajemy połowę zielonej części dymek. Reszta zostanie wykorzystana do sosu. Następnie należy dodać mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Teraz doprawiamy, dodając 2 łyżeczkami curry, 3 łyżeczkami bazylii, 2 łyżeczkami słodkiej mielonej papryki oraz solą i pieprzem. Wszystko należy mieszamy do uzyskania jednolitej masy i smażymy. Pod koniec smażenia dodajemy ¾ puszki pomidorów wraz z sosem. Mieszamy i smażymy 15 minut, aż płyn nieco wyparuje. Resztę pomidorów gotujemy wraz z pozostałą częścią zielonej cebulki i doprawiamy. Canneloni nadziewamy zimnym farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym, wcześniej wysmarowanym margaryną. Następnie polewamy pomidorowo-cebulowym sosem i posypujemy serem startym na tarce. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Podajemy z sosem z majonezu, śmietany i czosnku.