Ciasto:
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
500 g mąki
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
2 łyżeczki soli
60 g masła
Drożdże wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i częścią ciepłego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Rozpuścić masło z resztą mleka. Wyrośnięty rozczyn wraz z ciepłym mlekiem i masłem dodać do mąki z solą. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do pozostałych składników, zostawiając 1 łyżkę na posmarowanie brzegów cebularzy.
Wyrobić ciasto tak aby odstawało od ręki, w razie potrzeby dodać trochę mąki. Pozostawić do wyrośnięcia.
Cebula z makiem:
2 duże cebule
3 łyżki maku
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju aż do uzyskania złotego koloru. Wymieszać z makiem, doprawić solą.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na małe kuleczki. Każdą część uformować w dłoniach tak żeby powstał dołeczek na ułożenie cebuli. Wyłożyć na cienko wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Brzegi placków posmarować odłożonym jajkiem. Rozłożyć cebulę z makiem. Zostawić do wyrośnięcia (30 — 60 minut). Piec przez 20 — 25 minut w 185 stopniach C na złoty kolor.