Ciasto Królewiec

Królewiec jest ciastem prostym w przygotowaniu, a jednocześnie pysznym i może być przechowywany nawet przez kilka dni. Połączenie puszystego biszkoptu, miodowych placków i budyniu zadowoli podniebienie nawet największych smakoszy. Powidła śliwkowe dodadzą nieco cierpkiego smaku i podkreślą smak całości.

Aby zrobić królewiec, przygotuj:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

Ciasto miodowe:
30 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
Masa:
2 szklanki mleka
0,5 szklanki cukru
25 dag margaryny
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
słoik powideł śliwkowych

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu. W tym celu oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę z szczyptą soli cukrem, do ubitej masy dodaj kolejno żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz około 40 minut, do momentu aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.

Następnie przygotuj ciasto na miodowe placki. Wszystkie składniki wymieszaj razem i zagniataj tak długo, aż ciasto będzie jednolite. Podziel je na dwie części i wyłóż nimi dwie Blachy o tych samych wymiarach co biszkopt. Upiecz je w takiej samej temperaturze jak biszkopt, aż lekko zbrązowieje. Zaraz po upieczeniu zdejmij je z papieru do pieczenia, bo mogą przywrzeć do niego. Jeden placek posmaruj grubą warstwą powideł śliwkowych.

Na koniec przygotuj masę budyniową. Zagotuj 1,5 szklanki mleka z połową szklanki cukru i kostką margaryny. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozmieszaj w pozostałym mleku i wlej do gotującej się masy. Mieszaj ciągle, bo szybko gęstnieje. Połowę masy wylej na biszkopt, nakryj ją plackiem z powidłami i wylej resztę masy. Na górę daj drugi placek i dociśnij. Całość możesz udekorować roztopioną czekoladą.