Ciasto z dyni

Lubię ciasto z dyni i zastanawiałam się jak zrobić wersję dietetyczną. Wymyśliłam więc to ciasto. Smakuje dobrze, ale po upieczeniu okazało się, że brakuje w nim czegoś. Nie mam doświadczenia ze słodzikiem więc dałam go za mało. Dodałabym więcej słodzika, może dałabym 1 jajko mniej i… no właśnie sama nie wiem. Odważnych i ciekawych zapraszam więc do wypróbowania i udoskonalania. Może razem dojdziemy do idealnego ciasta dyniowego.

Składniki:

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mąki/skrobii kukurydzianej

2 łyżki otrąb owsianych

szklanka przecieru z dyni
Ciasto z dyni

Ciasto z dyni

4 jajka

1 białko

szczypta soli

cynamon, kardamon, imbir ew. trochę przyprawy piernikowej

6 tabletek aspartamu (ale było jeszcze za mało)

na polewę:

twaróg sernikowy (już taki rozrobiony)

jogurt naturalny 0,1% najlepiej grecki

słodzik

Jaja ze słodzikiem ubić do puszystości. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i otręby i wymieszać. Dodać przecier z dyni i jeszcze raz dobrze, ale delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja piekłam w keksówce 20×12. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut lub aż patyczek po nakłuciu ciasta będzie suchy. Wyciągnąć z piekarnika. Gdy ciasto będzie zimne, wyciągnąć z formy. Wymieszać dobrze twaróg ze słodzikiem i rozsmarować na cieście.