SKŁADNIKI:
3 średnie cukinie
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 czerwona papryka
1 łyżeczka: kurkumy
oregano
papryki słodkiej
kuminu
kolendry
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 puszki pomidorów
150 g pomidorków koktajlowych
świeża natka pietruszki
oliwa, sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ, zostawiając ok. 1/2 cm skórki. Nasiona wyrzucić, miąższ odłożyć.
Cukinie doprawić solą, pieprzem, oliwą, ułożyć na blaszce wyłożonej np. folią aluminiową i zapiekać w piekarniku przez 15 minut.
Ugotować kaszę jaglaną w 1 szklance osolonej wody.
Na patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w kosteczkę cebulę i plasterki czosnku. Dodać przyprawy w proszku, posiekaną papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę i miąższ cukinii. Smażyć wszystko przez ok. 5 minut.
Dodać rozdrobnione pomidory z puszki i dusić przez ok. 3 minuty.
Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Kaszę jaglaną dodać do farszu i następnie wyłożyć do wgłębień cukinii. Poukładać pomidorki koktajlowe na wierzchu, doprawić solą i pieprzem i zapiekać przez ok. 15 minut.
Można dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na patelni kiełbasę (wersja dla mięsożerców ).
Posypać natką pietruszki.