Cytrusowe sorbety

Lodowe desery raczej nie stanowią czegoś, czym moglibyśmy zaskoczyć naszych gości, w końcu w sklepach przez okrągły rok mamy dostęp do lodów, sorbetów i mrożonych specjałów w różnych smakach, kolorach i formach… Ale jednak taki domowy sorbet, to jest coś oryginalnego! Mnóstwo frajdy daje nie tylko jego spożywanie po obfitym posiłku, ale także samo jego przygotowanie, przepis jest prosty, a składniki niedrogie, zobaczcie sami:

Uwaga: Podaję przepis na sorbet cytrynowy, ale do jego przygotowania nadają się także ananasy, limonki i grejpfruty.

Składniki:
30 dag cukru
30 ml wody
30 ml soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
dwie łyżki sera mascarpone

Przygotowanie:
Najpierw należy zagotować wodę z cukrem, by uzyskać gęsty, przeźroczysty syrop. Zdejmujemy garnek z ognia i po upływie kwadransa dolewamy sok cytrynowy i skórkę. Pamiętajmy, że zanim otrzemy skórkę, owoc należy wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Dodajemy także serek mascarpone i dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Zanim włożymy sorbet do zamrażarki należy go skosztować – jeśli jest zbyt kwaśny, to należy go dosłodzić. Płynna masę wlewamy do naczynia, np. rondelka, który uprzednio dobrze jest zmrozić, i wstawiamy do szuflady zamrażalnika. Proces zamrażania sorbetu do odpowiedniej konsystencji potrwa około trzech godzin, w tym czasie, od czasu do czasu deser należy przemieszać za pomocą widelca.
Sorbet nakładamy do małych pucharków lub dużych kieliszków, możemy ozdobić go listkami świeżej mięty. Jest doskonałym uzupełnieniem obfitej kolacji we włoskim stylu.

Uwaga – sorbet można także mrozić w miseczkach po wydrążonych owocach i tak też podawać!