Fondant czekoladowy

SKŁADNIKI:

100 g gorz­kiej cze­ko­lady
50 g masła + do posma­ro­wa­nia fore­mek
2 jajka
3 łyżki cukru
mała szczypta soli
1 łyżka mąki + do posy­pa­nia foremek

Pie­kar­nik nagrzać do 200 st. C. Foremki wysma­ro­wać masłem i wysy­pać mąką. Następ­nie poukła­dać na blaszce do pieczenia.

Cze­ko­ladę poła­mać na kosteczki, roz­pu­ścić razem z masłem i wymie­szać na gładką masę.

Jajka wbić do miski, dodać cukier, sól i krótko zmik­so­wać mik­se­rem na jed­no­litą masę, nie ubijać.

Dodać mąkę i krótko zmik­so­wać. Dodać roz­to­pioną masę cze­ko­la­dową i wymieszać.

Masę wlać do przy­go­to­wa­nych fore­mek i wsta­wić do pie­kar­nika. Piec około 10 minut w zależ­no­ści od pie­kar­nika (masa nieco uro­śnie, będzie ścięta po bokach i na wierz­chu, ale w środku będzie płynna).

Wyjąć z pie­kar­nika, odcze­kać 1–2 minuty, obkroić deli­kat­nie nożem i wyło­żyć na tale­rzyki. Ude­ko­ro­wać np. cukrem pudrem.