SKŁADNIKI:
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła + do posmarowania foremek
2 jajka
3 łyżki cukru
mała szczypta soli
1 łyżka mąki + do posypania foremek
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Następnie poukładać na blaszce do pieczenia.
Czekoladę połamać na kosteczki, rozpuścić razem z masłem i wymieszać na gładką masę.
Jajka wbić do miski, dodać cukier, sól i krótko zmiksować mikserem na jednolitą masę, nie ubijać.
Dodać mąkę i krótko zmiksować. Dodać roztopioną masę czekoladową i wymieszać.
Masę wlać do przygotowanych foremek i wstawić do piekarnika. Piec około 10 minut w zależności od piekarnika (masa nieco urośnie, będzie ścięta po bokach i na wierzchu, ale w środku będzie płynna).
Wyjąć z piekarnika, odczekać 1–2 minuty, obkroić delikatnie nożem i wyłożyć na talerzyki. Udekorować np. cukrem pudrem.