Golonka po bawarsku

Jak pokazują statystyki, naszych bezpośrednich zachodnich sąsiadów odwiedzamy niezbyt chętnie. Zawiła i trudna historia obydwu narodów sprawia, że po dziś dzień głęboko zakorzenione uprzedzenia nie pozwalają nam bez piętna historii poznawać wzajemnie swoja kulturę i obyczaje. Tymczasem w Niemczech jest wiele pięknych miast i miasteczek wartych zobaczenia, kraj ten posiada regiony niezwykle malownicze, krajobrazy usiane winnicami, plantacjami chmielu, zielonymi pastwiskami w części południowej Niemiec, a i kulinaria naszych sąsiadów warte są poznania… Sztuka polega na tym by otworzyć się na nowe doznania i zdawać sobie sprawę z tego, że kuchnia kształtowała się przez tysiące lat według naturalnych zasobów, tak więc nie oczekujmy w tradycyjnej kuchni niemieckiej owoców morza i lekkich sałatek ale chciejmy poznać to, co jest najbardziej naturalne dla tego regionu Europy. Na dobry początek klasyk, czyli golonka i piwo.

Oto przepis na golonkę po bawarsku.

Składniki:
dwie tylne golonki wieprzowe
jedna cebula
piwo
woda
przyprawy: sól, pieprz i kminek

Golonka po bawarsku – sposób przygotowania:

Mięso myjemy i osuszamy, następnie nacinamy skórę i nacieramy golonki solą i pieprzem, odstawiamy na kilka godzin. Następnie golonki wkładamy do rondla, zalewamy wrzątkiem i wstawiamy do piekarnika. Czas pieczenia około dwie godziny, temperatura 200′C. Golonki należy obracać i polewać sosem który utworzy się na dnie naczynia. Gdyby wody było zbyt mało, należy dolać jej więcej. Kiedy miną dwie godziny, zwiększamy nieco temperaturę pieczenia i polewamy mięso piwem, pieczemy do momentu, aż nabierze ono pięknego brązowego koloru. Golonki serwujemy obowiązkowo z musztardą i kuflem zimnego piwa, a jeśli mają stanowić danie obiadowe, to podajemy do nich pieczone ziemniaki albo kluski śląskie oraz surówką z kiszonej kapusty.