2 szklanki grochu (w połówkach) namoczyć we wrzątku na ok. 3 godziny.
0,5 kg kości schabowych
4 małe listki laurowe
3 ziela angielskie
zagotować w 2 l wody.
Po ok. 1 godzinie dodać wypłukany groch i:
1 pietruszkę
2 marchewki pokrojone w kosteczkę.
Gdy groch będzie miękki dodać:
5 ziemniaków pokrojonych w kosteczkę
kucharek do smaku
10 dag słoniny
30 dag dobrej cienkiej kiełbasy
30–40 dag boczku wędzonego
pokroić w kosteczkę.
Najpierw wysmażyć słoninę, następnie dodać do niej kiełbasę. Nadmiar tłuszczu odlać. Skwarki i kiełbasę dodajemy do zupy.
Boczek smażymy i również dodajemy do zupy.
2 ząbki czosnku przecisnąć do garnka przez praskę.
Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem.