Jabłka z cynamonem i migdałami

Jabłka to najzdrowsze i najbardziej wskazane owoce w naszym klimacie, nadają się do spożywania na surowo, są składnikiem wielu sałatek, surówek, stanowią cenny dodatek do mięsnych sosów i gulaszy, mogą być także podane w formie pysznego deseru. Jabłka można smażyć, dusić, zapiekać, łączyć z orzechami, miodem, rodzynkami, cynamonem, czekoladą, czy owocowym kisielem.

Oto przepis na jabłka z cynamonem

Składniki:
kilogram jabłek
cytryna
25 dag cukru
kilka lasek cynamonu
250 ml mleka
10 dag migdałów bez skórki
3 łyżeczki żelatyny
2 jajka
250 ml śmietany kremówki
8 łyżeczek galaretki owocowej (już stężałej, pokrojonej w kryształki)
szczypta soli

Przygotowanie deseru:
Do garnka wlać pół litra wody, dodać 15 dag cukru, cynamon i cytrynę przekrojoną na pół (wcześniej wyszorować). Gotować aż do momentu uzyskania syropu. Jabłka umyć, przepołowić i pozbawić gniazd nasiennych, tak przygotowane należy zalać syropem. Migdały należy zmielić. Mleko zagotowujemy, dodajemy zmiksowane migdały i namoczoną w wodzie żelatynę, odstawiamy naczynie do wystygnięcia. Jajka i pozostałą część cukru należy ubić na jasny krem, żeby się lepiej ubiły dodajemy szczyptę soli. Osobno ubijamy śmietanę. Teraz krem z jaj i śmietanę dodajemy do tężejącego mleka, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Połówki jabłek wypełniamy kryształkami galaretki – najlepiej wybrać ciemny kolor żeby się ładnie odznaczała od owoców. Na talerzu układamy połówki jabłka wypełnione galaretką i uformowaną porcję kremu migdałowego.