Jogurtowe ciasto z jagodami

Najpyszniejsze desery wychodzą zawsze z tego, co w danym momencie oferuje nam przyroda. Lato to czas przede wszystkim owoców. Najpopularniejsze są owoce prosto z lasu: maliny, jagody oraz jeżyny. Można je przyrządzać na tysiące różnych sposobów. Jednak dziś spróbujemy przygotować pyszne jogurtowe ciasto jagodowe. Co potrzebujemy do przygotowania ciasta?

Składniki:
250 g mąki
2 duże jajka
6 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
300 g jogurtu greckiego
250 g jagód
cukier puder (do posypania gotowego ciasta)

Na początek ucieramy masło z cukrem tak długo, dopóki nie uzyska jednolitej konsystencji. Następnie kolejno dodajemy po jednym jajku. Ważne, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Wówczas łatwiej je będzie ze sobą połączyć. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki. Kiedy już ją przesiejemy, łączymy ją z proszkiem do pieczenia, a następnie ze wcześniej wymieszanymi składnikami. Ważne, aby mąka i proszek były dodawane powoli, łyżkami. Również powoli dodajemy jogurt. Do mieszania nie używamy już miksera, tylko łyżkę. Kiedy składniki się połączą, wylewamy je na natłuszczoną i pokrytą papierem do pieczenia blachę. Na górę układamy owoce. Jeżeli ciasto ma odpowiednią konsystencję (gęste), jagody nie zapadną się w jego głąb. Deser pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 50 minut. Po wyjęciu ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby wystygło. Aby dopełnić całości dzieła, posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego!