Karkówka pod pierzynką

Jeśli zastanawiasz się, jakie mięso podać gościom na domowej imprezie, żeby nie spędzić jej połowy w kuchni, to rozważ przygotowanie karkówki w keczupie.

Całą potrawę szybko przygotujesz przed imprezą, a w trakcie jej trwania wstawisz tylko na godzinkę do piekarnika, by potem wyciągnąć miękkie mięso przykryte warzywno-serową kołderką. Przygotuj tylko:

2 kg karkówki
mała butelka keczupu pikantnego
opakowanie przyprawy do wieprzowiny
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
0,5 kg sera żółtego
mały słoik majonezu
0,5 szklanki mleka

Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy na plastry. Nie powinny być one zbyt grube, wystarczą około 2 centymetrowe. Można je lekko rozbić tłuczkiem, lecz nie trzeba. Plastry wkładamy do miski, obficie polewamy keczupem i wsypujemy przyprawę. Całość mieszamy, tak żeby karkówka była z każdej strony umazana sosem. Mięso z marynatą wędruje do lodówki (najlepiej przygotować mięso i marynatę dzień wcześniej). W dniu imprezy przygotowujemy pozostałe składniki. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w plasterki (można skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały), cebulę obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Następnie mięso układamy na blaszce, na mięso wysypujemy pokrojone pieczarki, cebulę w pół plasterkach, a całość posypujemy startym serem. Potem polewamy majonezem rozmieszanym z mlekiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piec około godzinki, aż mięso będzie miękkie. Jeśli na blaszce w czasie pieczenia jest dużo wody, to można jej część odlać, jednak dzięki niej mięso jest soczyste i miękkie.