kluski
Kluski śląskie

Kluski śląskie to smaczny dodatek do sosów. Jest to typowo polskie danie, które gości na Polskich stołach od dawien dawna. Kluskami śląskimi zajadały się nasze babcie i prababcie.

Również ja pamiętam je z czasów dzieciństwa. Nie mogłam się doczekać kiedy mama je przygotuje na niedzielny obiad. Kluski śląskie z sosem z żeberek to było to.

Mama za blatem w kuchni a ja chcąca pomóc za wszelką cenę. Aż się rozmarzyłam o dawnych czasach. Teraz ja jestem mamą, której synek również pomaga na swój słodki sposób. Oto mój przepis na kluski śląskie.

Po pierwsze składniki. Na obiad dla całej rodziny potrzeba około kilograma ziemniaków. Kluski śląskie przygotowuje się na bazie mąki ziemniaczanej około 6 dag ( 60 g) i mąki pszennej w ilości 4 dag (40 g). Aby kluseczki były smaczne dodatkowo potrzebujemy łyżeczkę soli oraz jedno jajko. I w sumie to tyle.

Poza produktami spożywczymi, potrzebujemy garnek, praskę ,do ziemniaków, łyżkę cedzakową.

Do dzieła. Najgorzej jest z obieraniem ziemniaków, jest tego trochę. Gdy je obierzemy, umyjemy w ziemnej wodzie przekładamy do garnka z wrzącą wodą. Nie możemy zapomnieć o osoleniu wody. Gdy już będą dobre przeciskamy przez praskę, jeśli nie mamy można zrobić to widelcem.

To ziemniaki już mamy ,teraz musimy połączyć składniki ze sobą. Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajko oraz mąkę i sól. Podkasujemy rękawy i wyrabiamy ciasto. Musimy uzbroić się w cierpliwość masa bardzo klei się do rąk.

Gdy uzyskamy gładką masę dłońmi wałkujemy ciasto, aż uzyskamy cienkie wałeczki.

Wałeczki kroimy nożem na paski, z których formujemy kulki wielkości śliwki, w nich robimy dziurki.

W trakcie robienia klusek wstawiamy wodę, gdy zacznie się gotować wkładamy kluski do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy okło 5 minut aż nie wypłyną na wierzch.

Życzę smacznego obiadu z klusmaki śląskiemi w roli głównej.