Knedle z owocami

Knedle czy knedliki? Czy wiecie na czym polega różnica pomiędzy tymi dwoma daniami? Obydwie, to potrawa z mąki i ziemniaków tyle, że pierwsze pochodzą z Niemiec, a drugie z Czech. Niemcy swoje knedle serwują najczęściej z mięsem lub ze szpinakiem, w Polskiej kuchni knedle pojawiają się zwykle w sezonie letnim, bo lubimy je z owocami, najlepsze są ze śliwkami i truskawkami. I właśnie na takie knedle z owocami dzisiaj zapraszam.

Składniki:
kilogram ziemniaków
2 szklanki mąki
jajko
30 dag truskawek
śmietana do polania knedli
cukier puder

Knedle z owocami przygotowanie:

Truskawki należy pozbawić szypułek, opłukać i osuszyć. Ziemniaki należy ugotować, a następnie zmielić je w maszynce. Łączymy ziemniaki z przesianą mąką, dodajemy jajko (przed rozbiciem skorupki jajko należy dokładnie wyszorować w ciepłej wodzie z płynem), mieszamy składniki i zagniatamy ciasto. W trakcie zagniatania należy podsypywać ciasto mąką, by nie było zbyt klejące. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy na małe porcje – z każdej z nich powstanie knedel. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczamy, kładziemy na niego truskawkę i zlepiamy, formując okrągłe kluski. W dużym garnku nastawiamy wodę, zagotowujemy i lekko solimy. Knedle wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez około 8 minut od momentu aż woda zacznie się gotować po wrzuceniu knedli. Wyjmujemy knedle łyżką cedzakową na talerze. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i ewentualnie cukrem waniliowy, by była puszysta i polewamy nią knedle z owocami tuż przed podaniem. Można jeszcze na wierzch posypać pokrojone owoce.