Knedle z truskawkami

Skład­niki:

500 g ugo­to­wa­nych ziem­nia­ków
300 g mąki pszen­nej
po szczyp­cie soli i cukru
2 jajka

ok. 400 g tru­ska­wek mro­żo­nych bądź świeżych

Ziem­niaki prze­ci­snąć przez pra­skę zaraz po ugo­to­wa­niu. Zosta­wić co cał­ko­wi­tego ostu­dze­nia. Do zim­nych ziem­nia­ków dodać mąkę (lecz nie całą, por­cjami, gdyż można nie zuży­wać całej), sól, cukier i jajka. Wyro­bić cia­sto tak, żeby nie przy­kle­jało się zbyt­nio do rąk.

Ufor­mo­wać wałek i odci­nać nie­wiel­kie kawałki cia­sta. W dło­niach zro­bić z kawałka cia­sta pla­cu­szek, w środek dać tru­skawkę, zle­pić jak pie­rogi i ufor­mo­wać kulkę.

Gotowe kne­dle wrzu­cać do oso­lo­nej wrzą­cej wody i goto­wać ok. 3–4 minuty, mie­sza­jąc co chwilę.

Poda­wać np. ze śmie­taną z cukrem.