Składniki na ok. 4 słoiczki po 300 ml:
5 pomarańczy
1 cytryna
3 szklanki cukru (najlepiej wg smaku)
6 szklanek wody
Pomarańcze i cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką i sparzyć. Następnie cienko obrać ze skórki.
Owoce razem z błonkami pokroić na kawałeczki i włożyć do większego garnka z grubym dnem.
Skórkę pomarańczy i cytryny pokroić na drobne paseczki i włożyć do garnka.
Skórki (oprócz gorzkiej białej podskórki), błonki, pestki mają najwięcej pektyny i dzięki nim konfitura tężeje bez dodatku cukru żelującego. Jeśli owoce posiadają dużo pestek, warto włożyć je do woreczka z gazy i umieścić na namaczanie na noc w garnku, kolejnego dnia przed gotowaniem usunąć.
Owoce i skórki zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z palnika. Dodać cukier i wymieszać do rozpuszczenia. Garnek pozostawić na całą noc w temperaturze pokojowej.
Kolejnego dnia znowu zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez około 4 godziny bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu. Gotowa konfitura będzie miała ciemniejszy kolor i nie będzie bardzo gęsta.
Przelać konfiturę do wyparzonych słoików.