Kruszonka ze śliwkami

Kruszonka ze śliwkami to ciasto, które każdego zachwyci swym smakiem. Połączenie słodkiego, kruchego ciasta z cierpkością śliwek przypomina dobre babcine wypieki. Ponadto ciasto nie jest trudne do zrobienia – poradzi z nim sobie nieco rozgarnięte dziecko. Kiedy rozpocznie się sezon na śliwki węgierki, warto sięgnąć po ten przepis, gdyż jest łatwy i idealnie nadaje się na słodki przysmak do kawy.

Składniki:
3,5 szklanki mąki
5 jajek
pół szklanki cukru
1 opak. cukru waniliowego
kostka margaryny
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek (najlepiej węgierek)

Jajka myjemy dokładnie i oddzielamy żółtka od białek. Jeśli nie mamy jajek ze sprawdzonego źródła, to warto przelać skorupki wrzątkiem. Żółtka mieszamy z przesianą mąką pszenną, cukrem, cukrem waniliowym i posiekaną na kawałki margaryną. Wyrabiamy kruszonkę, aż będzie jednolita i nie będzie się za bardzo kleić. Dzielimy ją na dwie połowy. Śliwki, najlepiej węgierki myjemy dokładnie, przekrawamy i wyjmujemy pestki. Tortownicę o średnicy 26 centymetrów natłuszczamy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na spód tortownicy wykładamy połowę ciasta. Układamy poprzekrawane na pół pestki, miejscem przekrojenia do spodu. Z pozostałych białek ubijamy sztywną pianę. Jeśli śliwki są kwaśnawe, można dodać do nich pół szklanki cukru. Pianę wykładamy na śliwki i posypujemy resztą przygotowanej kruszonki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na czterdzieści pięć minut i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można podawać posypane cukrem pudrem lub też z dodatkiem bitej śmietany. Kruszonkę można przygotowywać także z innymi owocami, na przykład jabłkami czy czarną porzeczką.