Lasagna wegetariańska

Włoski specjał – lasagna – kojarzony tradycyjnie z mięsem, głównie mielonym, doczekał się
również wersji wegetariańskich. Są to dania nie mniej smaczne i nie mniej sycące.
Makaron ten według przepisu, który znajduje się poniżej, można przyrządzić w dwóch wersjach: dla wegetarian, a także dla wegan.

Lasagna zielona
W wersji dla wegetarian znajduje się sos beszamelowy i jajka, weganie mogą przygotować tę lasagne z sosem grzybowym.
Składniki:
opakowanie makaronu typu lasagne
brokuły: opakowanie mrożonych albo też kwiatostan świeży
0,5 kg brukselki
1 jarmuż – koniecznie świeży
4 jajka (w wersji dla wegan ten składnik pomijamy)
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
4 pomidory
przecier pomidorowy
oregano
sól
pieprz.

Składniki na sos:
Dla wegetarian:
szklanka mleka
łyżka mąki pszennej
łyżeczka masła
ciut gałki muszkatołowej
sól
pieprz.
Dla wegan:
20 dag pieczarek
olej
łyżeczka mąki ziemniaczanej
cebula.

Sposób przygotowania:
Płaty lasagne obgotować w osolonej wodzie. Brukselkę, brokuły i jarmuż oczyścić, każde z warzyw gotować osobno w osolonym wrzątku na miękko, ale tak, by ich nie rozgotować. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Cebulę przesmażyć z czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami, dodając nieco przecieru pomidorowego, oregano, pieprzu i soli. Na dno naczynia do zapiekania wysmarowanego tłuszczem wyłożyć lasagne, na to warstwowo układać brokuły, brukselkę, jajka (u wegan pomijamy) i jarmuż oraz masę cebulowo- pomidorową. Znów lasagne i znów warzywa plus jajka. Na wierzchu powinna być lasagna. Wersję dla wegetarian zalewamy sosem beszamelowym przygotowanym z zasmażki na mleku i maśle, a wersję dla wegan polewamy sosem grzybowym sporządzonym z pieczarek podduszonych z cebulą na oleju, zagęszczonego mąką ziemniaczaną. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut.

Obie wersje są pyszne i szalenie sycące – zasmakują nawet największym amatorom mięsa!