Lasagna ze szpinakiem po francusku

Wiele przepisów na lasagne, podstawowa receptura to zapiekanka z sosem mięsnym przypominającym włoski sos bolognese, jednak powstało mnóstwo różnych przepisów wegetariańskich, między innymi na lasagne ze szpinakiem. Tę jadłam we Francji, bardzo mi smakowała i próbowałam ją odtworzyć, nie wyszła już tak dobra, ale to pewnie dlatego, że na smak ogromny wpływ ma miejsce w którym konsumujemy… Do przygotowania potrzebujemy opakowania makaronu lasagna, oraz:

Składniki na farsz:
50 dag mrożonego szpinaku,
cebula
łyżka świeżej posiekanej bazylii
łyżka mąki
2 ząbki czosnku,
łyżka maggie,
kilka łyżek mleka,
3 jaja,
5 dag parmezanu,
łyżka zmielonych nasion słonecznika,
łyżka oliwy,
biały mielony pieprz, sól.

Składniki na sos beszamelowy:
3 łyżki mąki
3 łyżki masła
3 szklanki mleka
Przyprawy: gałka muszkatołowa, biały pieprz i sól

W rondelku topimy masło dodajemy mąkę i zasmażamy, stopniowo wlewamy mleko ciągle mieszając, by nie powstały grudki. Sos powinien być gęsty, kremowy. Doprawiamy go do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Przygotowanie:
Płaty makaronu należy włożyć na kilka minut do wrzącej wody, by zmiękły. Szpinak gotujemy w posolonym wrzątku, następnie odcedzamy go, siekamy, jeśli nie jest to szpinak rozdrobniony, dodajemy kilka łyżek mleka i dusimy. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oliwie, posypujemy męką i dodajemy szpinak oraz bazylię, wlewamy mleko i doprawiamy do smaku. Farsz powinien być gęsty i pikantny! Jajka należy rozbełtać i dodać do szpinaku, gotować aż się zetną. Blachę taką jak na keks, smarujemy tłuszczem i układamy warstwowo: makaron lasagne, farsz, beszamel i parmezan, aż do wyczerpania składników.
Zapiekać w gorącym piekarniku przez około pół godziny.