Lazania klasyczna

SKŁADNIKI:
6 pła­tów maka­ronu lasa­gne
masło do sma­ro­wa­nia naczy­nia
100 g sera żółtego startego

MIĘSNY SOS POMIDOROWY:
1 mar­chew
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kostka roso­łowa
1 puszka pomi­do­rów kro­jo­nych w zale­wie
ok. 500 g mięsa mie­lo­nego
sól, pieprz

SOS BESZAMELOWY:
50 g masła
50 g mąki
2 szklanki mleka
gałka musz­ka­to­łowa
sól

Mar­chew zetrzeć na tarce o gru­bych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.

Na patelni roz­grzać oliwę i pod­sma­żyć 2 ząbki czosnku, następ­nie dodać cebulę i sma­żyć na złoty kolor. Dodać startą mar­chew i mięso mie­lone i podsmażyć.

Dodać pomi­dory i kostki roso­łowe. Dopra­wić solą i pie­przem. Dusić na wol­nym ogniu przez około 45 minut.

W mię­dzy­cza­sie przy­go­to­wać sos besza­me­lowy: mleko wlać do garnka, dodać mąkę i pod­grze­wać do zago­to­wa­nia. Dodać masło, dokład­nie wymie­szać. Dopra­wić solą i gałką musz­ka­to­łową. Goto­wać, aż sos zgęstnieje.

Pod­go­to­wać płatu maka­ro­nowe wg prze­pisu z opakowania.

Naczy­nie do laza­nii posma­ro­wać masłem i kolejno ukła­dać: sos mię­sny, sos besza­me­lowy, płaty maka­ro­nowe, jeden obok dru­giego. Posy­pać serem.

Piec w 180°C przez około 45 minut.