SKŁADNIKI:
6 płatów makaronu lasagne
masło do smarowania naczynia
100 g sera żółtego startego
MIĘSNY SOS POMIDOROWY:
1 marchew
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kostka rosołowa
1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
ok. 500 g mięsa mielonego
sól, pieprz
SOS BESZAMELOWY:
50 g masła
50 g mąki
2 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól
Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć 2 ząbki czosnku, następnie dodać cebulę i smażyć na złoty kolor. Dodać startą marchew i mięso mielone i podsmażyć.
Dodać pomidory i kostki rosołowe. Doprawić solą i pieprzem. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 minut.
W międzyczasie przygotować sos beszamelowy: mleko wlać do garnka, dodać mąkę i podgrzewać do zagotowania. Dodać masło, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Gotować, aż sos zgęstnieje.
Podgotować płatu makaronowe wg przepisu z opakowania.
Naczynie do lazanii posmarować masłem i kolejno układać: sos mięsny, sos beszamelowy, płaty makaronowe, jeden obok drugiego. Posypać serem.
Piec w 180°C przez około 45 minut.