Makaron domowy

Kiedyś, gdy byłam całkiem mała, to jadłam tylko makaron jajeczny domowej roboty. Przygotowywała go moja babcia, rozwieszając „płachty” z makaronu jajecznego na każdym oparciu tapczanu i foteli, które były w domu. Ciasto makaronowe trzeba było bowiem gdzieś podsuszyć przed pokrojeniem.
Przepis na makaron jajeczny domowej roboty przekazywany był w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Oto on.

Makaron babci
Podaję proporcje podstawowe. Jeśli ktoś lubi dużo makaronu robić i zjadać, może ilości składników zwielokrotnić, ale tylko zachowując właściwe proporcje.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 jajko
2 żółtka
łyżka oliwy lub oleju
pół szklanki ciepłej wody
łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:
Makaron przygotowuje się ręcznie na stolnicy. Nigdy w misce czy w pojemniku przymocowanym do mieszadeł malaksera. Na czysty blat lub stolnicę kładziemy mąkę, formujemy z niej kopczyk z dołkiem w środku. W dołek wybijamy całe jajo oraz żółtka. Dodajemy sól, wodę i wyrabiamy ciasto. Trzeba to robić dość długo, aby składniki dokładnie się połączyły. Kiedy masa jest jednolita, gładka i lekko odchodzi od ręki, a jej kolor ma szklisty połysk, to znaczy, że wyrabianie można zakończyć. Ciasto trzeba teraz uformować w kulę i przykryć wilgotną ściereczka. Tak niech poleży około godziny. Po tym czasie przerabiamy je szybko jeszcze raz i część ciasta wałkujemy na cienki placek. Uwaga! Podczas wałkowania trzeba ciasto porządnie podsypywać mąką. Gotowy placek kroimy wedle uznania albo w wąskie pasemka, albo w trójkąty, albo w cienkie nitki.

Tak przygotowany makaron trzeba porządnie wysuszyć i schować do papierowych torebek. Można go przechowywać dość długo.