Makaron Pici

Nie ma lepszych specjalistów od makaronów niż Włosi. Słyną na całym świecie zarówno z umiejętności przyrządzenia wielu kształtów i smaków makaronu, jak i serwowania ich z najrozmaitszymi sosami, mięsem, warzywami, serami i wieloma innymi dodatkami. Makaron Pici to coś w rodzaju grubego spaghetti, z tym, że wewnątrz jest pusty, najlepsze pici, to takie ręcznie przygotowywane w domu. We Włoszech można kupić taki świeży, makaron pochodzący z małych gastronomii, ciasto jest surowe, więc od razu należy przystąpić do jego gotowania. Tymczasem jeśli jesteście ciekawi jak robi się makaron i macie chęć na dobra zabawę, a później pyszne jedzenie, to zachęcam do samodzielnego przygotowania włoskiej pasty! Otwórzcie butelkę wina, włączcie ulubioną muzykę i do dzieła! Potrzebujemy jedynie pół kilograma mąki na makaron i 200 ml ciepłej wody oraz drewniane patyczki do szaszłyków.

Przygotowanie makaronu pici:

Do miski przesiewamy mąkę i stopniowo wlewamy wodę, powinno być jej tyle by wyszło nam zwarte ciasto. Pamiętajmy, że suche ciasto będzie łatwiej kształtować w pici. Na dużej stolnicy oprószonej mąką ugniatamy ciasto aż do momentu gdy będzie elastyczne, następnie odstawiamy je do lodówki na około godzinę. Do formowania makaronu stolnica musi być sucha i czysta, natomiast dłonie najlepiej delikatnie zwilżać. Z ciasta kształtujemy cienki wałeczek, teraz cała sztuka polega na tym, by wcisnąć w niego drewniany patyczek i delikatnie rolować, by był on centralnie wewnątrz, gdy nasza rurka będzie cienka niczym papieros wyjmujemy ostrożnie patyczek ze środka. To dlatego ciasto nie może być zbyt lepkie, bo patyczek nie wyszedłby z niego. Makaron należy rozłożyć by lekko przesechł, a następnie gotować w osolonym wrzątku. Pici można serwować z dowolnym sosem, ja polecam gorący makaron zmieszać ze startym serem pecorino i pieprzem, ewentualnie skropić oliwą.