Makaron po grzybobraniu

Najsmaczniejsze połączenie makaronu z grzybami powstaje wtedy, kiedy do przygotowania potrawy wykorzystuje się własnoręcznie zebrane grzyby leśne. Nie ma znaczenia, czy będą to podgrzybki, maślaki czy prawdziwki albo rydze. W każdej wersji połączenie makaronu z grzybami leśnymi będzie niewyobrażalnie apetyczne!
A co, jeśli nachodzimy się po lesie i znajdziemy tylko jednego maślaka? Na szczęście znam przepis na makaron z grzybami, w którym wystarczy tylko skromny dodatek grzybów, na przykład jeden maślak.

Makaron z grzybową nutą
Danie to nie jest typowym przykładem makaronu serwowanego z grzybowym sosem. Tak, jak wynika z tytułu przepisu, potrawa powinna mieć jedynie posmak grzybów, zatem jeden maślak w zupełności wystarczy na potrzeby tego dania.
Składniki na 4 osoby:
40 dag makaronu farfalle
20 dag chudego boczku
1 – 2 dorodne grzyby leśne lub kilka kawałków grzybów suszonych
3 ząbki czosnku
1 cebula
łyżka mąki pszennej
olej
sól
pieprz
tymianek
bazylia.

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Boczek kroimy na cienkie paseczki, cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i przysmażamy na złoto na oleju. Dodajemy na patelnię grzyby świeże lub namoczone grzyby suszone i dusimy przez kilka minut, podlewając sos wodą. Doprawiamy solą i pieprzem oraz tymiankiem i bazylią. Pół szklanki zimnej wody mieszamy z łyżka mąki pszennej i zagęszczamy tym sos grzybowy. Po przegotowaniu sosu polewamy nim makaron.

Danie to może stanowić sycący obiad lub kolację.