Makaron z cukinią i oliwkami

Kocham makaron za smak, za jego niezliczone formy, za kulinarną wszechstronność zastosowania, za to, że nigdy się nie nudzi, oraz za to, a może przede wszystkim za to, że jest tak prosty w przygotowaniu i stanowi wspaniałą bazę do wielu ciekawych dań nawet wówczas, gdy mamy bardzo mało czasu na gotowanie. Poniższy przepis powstał właśnie z potrzeby zrobienia czegoś do jedzenia na już! A ponieważ nawet gdy nie mam czasu lubię jeść smacznie, nie jestem w stanie zastąpić talerza dymiącego makaronu kanapką, czy jogurtem… Tak więc błyskawicznie powstała potrawa, która na stałe weszła do naszego menu – wszyscy ją uwielbiamy!

Makaron na szybko

Składniki:
Potrzebny jest bardzo mały makaron, taki, którego czas gotowania wynosi 3 – 4 minuty. Ja korzystam z maleńkich rureczek, które nazywane są snabmakaroner. Dla dwóch osób wystarczy 1/3 opakowania. 125 ml bardzo tłustej śmietanki, mała cukinia, garść czarnych oliwek, kilka suszonych pomidorów, parmezan, oliwa, kieliszek białego wina, pieprz, szczypta soli lub innej ulubionej przyprawy, można też dodać zioła – wedle uznania.

Przygotowanie:
Cukinię myjemy i nie obieramy, tylko kroimy wzdłuż na cztery część, a następnie w cienkie plasterki – oczywiście nie będą to plasterki tylko ćwierć-plasterki. Wrzucamy na oliwę i dusimy z dodatkiem przypraw i ziół. W małym rondelku podgrzewamy śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości według czasu na opakowaniu. Makaron wchłonie całą śmietanę, dlatego dolewamy nieco wina i mieszamy by potrawa się nie przypaliła. Wyłączamy ogień i dodajemy cukinię wraz z oliwą na której się dusiła, pokrojone w plasterki oliwki i pokrojone w paseczki pomidory. Mieszamy i natychmiast serwujemy, każdy doprawia swoją porcję makaronu świeżo mielonym pieprzem, granulowanym czosnkiem i oczywiście parmezanem.