Muffinki to najlepsze rozwiązanie na lato- mała, słodka przekąska z sezonowymi owocami. Można oczywiście zastąpić truskawki ulubionymi owocami, świetnie się sprawdzą jagody, wiśnie czy śliwki. Przygotowanie ciasta zajmuje 10 minut a pieczenie 20 minut, więc w pół godzinki mamy gotowe pyszne babeczki. No to do dzieła !
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
miseczka truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej ( do oprószenia truskawek)
Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek, ubijamy białka na pianę powoli dodając cukier, dodajemy żółtka, miksujemy. Mieszamy ze sobą mleko i olej a następnie wlewamy do masy z jajek. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem i sodą, wsypujemy powoli do masy, miksujemy całość jeszcze przez minutę. Truskawki pokrojone na ćwiartki obsypujemy mąką ziemniaczaną, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Foremki do muffinek wypełniamy do 3/4 objętości. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Muffinki można jeść posypane cukrem pudrem, z lukrem lub z kremem, w każdej wersji tak samo dobre.