Składniki:
2 jajka
160 ml mleka
75 g roztopionego masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
225 g mąki pszennej
90 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżka proszku do pieczenia
8 łyżek konfitury lub dżemu pomarańczowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do większego naczynia wbić jajka, wlać mleko, masło, wanilię i wymieszać.
Dodać przesiane suche składniki i wymieszać do połączenia.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wyskości papilotki. Na sam środek położyć duży kleks konfitury, przykrywając go cienką warstwą ciasta.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 — 25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Czekoladowa glazura:
150 ml śmietany kremówki
150 g gorzkiej czekolady (70%), posiekanej
wiórki czekoladowe (czekolada starta na tarce)
Śmietanę podgrzać w małym garnuszku, do zagotowania. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Odstawić na kilka minut, aż czekolada się roztopi, następnie wymieszać.
Gęstą glazurą ozdobić muffiny i posypać wiórkami czekolady.