Naleśniki szpinakowe

Skład­niki:

80 g świe­żego szpi­naku ‘baby’
1 szklanka mleka
1 szklanka gazo­wa­nej wody
3 duże jajka
1,5 szklanki mąki pszen­nej
1 łyżka oleju
szczypta soli

Do blen­dera wlać mleko i dodać szpi­nak. Zmik­so­wać przez dłuż­szą chwilę do momentu otrzy­ma­nia gład­kiego zie­lo­nego koloru.

Dodać pozo­stałe skład­niki i zmik­so­wać do otrzy­ma­nia gład­kiego cia­sta nale­śni­ko­wego. Odsta­wić na 15 minut.

Sma­żyć na roz­grza­nej patelni (bez tłusz­czu lub tylko z nie­wiel­kim dodat­kiem oleju) z obu stron do lek­kiego zarumienienia.

Poda­wać z ulu­bio­nymi dodatkami.