Orzeszki

Większe uroczystości rodzinne zwykle trwają dłużej, dlatego oprócz ciast warto przygotować także ciasteczka na jeden gryz, które uświetnią przyjęcie. Wspaniałą propozycją są orzeszki, czyli małe kruche ciasteczka z orzechowym nadzieniem. Można się w nich po prostu zakochać, gdyż smakują wspaniale. Dodatkowo warto zrobić je we większej ilości, ponieważ łatwo można je zamrozić i wyjąć wtedy, kiedy przyjdzie nam na nie ochota

Ciasto:
30 dag mąki pszennej
15 dag masła
3 żółtka
1 cukier waniliowy
Krem:
25 dag masła
20 dag orzechów włoskich
szklanka cukru pudru
łyżka rumu

Ciasto kruche:
Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Mąkę pszenną (najlepiej tortową) przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, żółtka i cukier waniliowy. Wszystko zagniatamy aż do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić, lecz nie może także być zbyt ścisłe. Foremki w kształcie orzeszków wyklejamy kruchym ciastem, tak aby w środku pozostało wgłębienie. Jeśli warstwa kruchego ciasta będzie niewielka, to będą one delikatniejsze, ale też będą się bardziej łamać. Piec do zrumienienia. Z jednej porcji ciasta otrzymamy około 50 połówek orzeszków (czyli 25 gotowych ciasteczek).

Krem orzechowy
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Orzechy włoskie mielimy na drobne wiórki. Można je sparzyć wrzątkiem, ale nieco gorzkawy smak skórek dodaje specyficznego, orzechowego smaku. Do utartego masła dodajemy starte orzechy i mieszamy. Na koniec wlewamy łyżkę rumu (można więcej według upodobania, jednak należy uważać, aby krem się nie rozwarstwił). Przygotowany krem nakładamy do jednej części orzeszka i przykrywamy drugą częścią. Po złożeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową.