Owocowe babeczki szczęścia

Ciasteczka to takie drobiny szczęśliwych chwil. W Chinach wypiekano specjalny rodzaj ciasteczek, w których wnętrzu umieszczano kawałki pergaminu z wypisanymi życzeniami. Podobny rodzaj ciasteczek można przygotować z biszkoptu i wypiec niewielkie babeczki w kształcie popularnych ostatnio muffiinek. W środku, zamiast pergaminowych fiszek z życzeniami, można umieścić np. pierścionek z brylantem. Kto go znajdzie, ten wygrywa!

Oto przepis na ciasteczka szczęścia.

Owocowe babeczki szczęścia
Składniki na ciasto:
12 dag cukru
18 dag mąki
6 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel ulubionego aromatu do ciast.

Składniki na dekorację:
niecała szklanka mleka z lodówki
opakowanie śmietany bitej
dowolne świeże owoce jagodowe.

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Cukier z żółtkami ubić na puszystą masę. Dodać mąkę, ubijać dalej. Dodać szczyptę soli, aromat i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy biszkoptowej i delikatnie, ale starannie wymieszać. Przygotować formę jak do muffinek, wyłożyć otwory bibułkami. Do każdej bibułki nalać ciasta biszkoptowego. W jednej porcji umieścić niespodziankę. Piec babeczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.
Przestudzone babeczki dekorujemy bitą śmietaną przygotowaną z mleka i ulubionego kupnego proszku śmietanowego. Na wierzchu każdej babeczki układamy owoce jagodowe.

Babeczki można przygotować dzień przed imprezą. Starannie je przykryć, aby nie wyschły i udekorować dopiero przed przyjściem gości.