Pierniczki świąteczne

Święta Bożego Narodzenia już za niecały tydzień, więc to najwyższa pora, aby wziąć się za pieczenie pierniczków świątecznych. Choć jeśli w domu jest jakiś łasuch, to nie ma gwarancji, że pierniczki upieczone tak wcześnie dotrwają do świąt. Jednakże zawsze można przygotować kolejną porcję, a robienie pierniczków i ich dekorowanie sprawi ogromną frajdę dzieciom.

Aby upiec kilka blach pierniczków potrzebujemy:

0,5 kg mąki pszennej
20 dag miodu
20 dag cukru
12 dag margaryny
1 jajko
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1 opakowanie przyprawy do piernika
ewentualnie landrynki

Miód wraz z margaryną i cukrem rozpuszczamy na wolnym ogniu. Należy uważać, żeby nie zagotować całej mieszanki i nie przypalić cukru. Na koniec wsypujemy przyprawę do piernika i mieszamy. Całość odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy to nastąpi, do mieszaniny dodajemy przesianą mąkę, sodę oczyszczoną oraz jajko. Następnie całość zagniatamy, lekko podsypując mąką, jeśli ciasto lepi się do rąk. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na pół godziny, a następnie odrywamy po kawałku, rozwałkowujemy na stole lub stolnicy i foremkami wycinamy pierniczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy, aby z naszych ciasteczek powstały witrażyki to w środku wycinamy otworek i nasypujemy tam pokruszonych landrynek. Następnie pierniczki pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza, aż lekko się zarumienią. Po ostygnięciu pierniczki lukrujemy i posypujemy bakaliami lub posypką. Najłatwiejszy przepis na lukier to dwie łyżki wody lub soku ( z cytryny lub pomarańczy) podgrzewamy i wsypujemy do soku pół szklanki cukru pudru. Mieszamy, w razie potrzeby dodajemy wody lub cukru. Należy pamiętać, że lukier nakładamy ciepły.