Pulpeciki z indyka

Mięso drobiowe jest smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu, dlatego jak najczęściej powinno gościć w naszej kuchni. Najczęściej wybieramy mięso z kurczaka, jednak warto także sięgnąć po mięso z indyka. Dziś przedstawiamy przepis na pyszne i zdrowe pulpeciki z indyka. Mogą je jeść nawet dzieci, więc jest to dobra propozycja dla całej rodziny.

Składniki:
0,5 kg filetu z indyka (lub mięsa mielonego z indyka)
jajko
cebula
ząbek czosnku
natka pietruszki
koperek
3 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki otrębów owsianych
przecier pomidorowy
0,5 l bulionu warzywnego
przyprawy

Filet z piersi indyka myjemy dokładnie, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce. Można użyć także gotowego mięsa mielonego z indyka, jednak mięso zmielone własnoręcznie jest lepsze i z pewnością chudsze, co ucieszy wszystkie osoby, które są na diecie. Cebulę obieramy z wierzchniej skórki i zmielimy wraz z mięsem. Można także drobniutko pokroić i dodać do zmielonego mięsa. Natkę pietruszki i koperek siekamy drobniutko i dodajemy do mięsa. Jeżeli nie mamy świeżej natki i koperku można użyć ich w wersji suszonej. Na koniec wsypujemy otręby, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy mięsną masę. Można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej, lecz nie jest to konieczne, gdyż mięso z indyka dobrze się skleja. Doprawiamy do smaku i formujemy małe pulpeciki lub kuleczki. Bulion warzywny zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć, wrzucamy pulpeciki (najlepiej partiami). Kiedy bulion ponownie się zagotuje, dodajemy przecier pomidorowy (około 5 łyżek lub w zależności od upodobania). Mieszamy, w razie potrzeby doprawić. Gotujemy przez 20 – 25 minut. Świetnie smakuje z brązowym ryżem.