Racuchy z musem jabłkowym

Odkąd pamiętam, byłam niejadkiem. To znaczy jadłam, ale dość selektywnie. Jedyną moją miłością były racuchy – mogłam je jeść pod każdą postacią i na każdy posiłek. Dlatego moja mama, a wcześniej moja babcia, dokarmiały mnie racuchami – szczególnie moimi ulubionymi, czyli z musem jabłkowym. Jakoś nie przepadałam za ukrywaniem jabłek w cieście. Za to racuszek posmarowany domowej roboty musem z jabłek i posypany cukrem pudrem – to było coś więcej niż niebo w gębie!

Przepis na racuchy jest banalnie prosty.

Racuchy z musem jabłkowym
W mądrych książkach kucharskich podaje się, że do przygotowania racuchów konieczne jest dodanie zsiadłego mleka. Tylko wtajemniczeni wiedzą, że nadaje się do tego również maślanka; i kefir. Jedynie na jogurcie placki wychodzą coś nie takie, jak trzeba.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka kwaśnego
łyżeczka sody oczyszczonej
1 jajko
szczypta soli
pół szklanki cukru
cukier puder
cukier waniliowy
olej do smażenia
mus jabłkowy.

Sposób przygotowania:
Z mąki, jajek i mleka oraz soli, sody oczyszczonej, cukru waniliowego i cukru kryształu sporządzić ciasto. Dodać do niego 2 łyżki oleju. Ciasto musi być gęste – jak dobra, kwaśna śmietana. Na patelni rozgrzać olej, wylewać niewielkie porcje ciasta i smażyć racuszki z dwóch stron na złoto. Przed podaniem posmarować musem jabłkowym i posypać cukrem pudrem.

Oczywiście, nic się nie stanie, jeśli zamiast musu jabłkowego użyje się jakiegokolwiek innego, ulubionego dżemu czy marmolady.