Rosyjskie bliny

Dotychczas bliny kojarzyły mi się tylko z naszymi polskimi kresami, gdzie w bielonej chałupce z dachem krytym jeszcze strzechą, gospodyni z chustką wiązaną pod brodą stoi przy piecu z blachą do gotowania i pilnuje na patelni aromatycznych placków. Tymczasem bliny tak naprawdę to przebój kuchni byłych republik radzieckich. Typowo rosyjski specjał, którym można raczyć się w wielu całkiem eleganckich restauracjach nowej Rosji.

Przepis na bliny, który podaję poniżej pochodzi z jednej z nich.

Bliny z konfiturą
To jedne z najsmaczniejszych blinów, które podane z konfiturą mogą świetnie zastąpić np. wykwintne rogaliki francuskie.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki ciepłego mleka
łyżka drożdży
2 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
2 jajka
olej
cukier puder
konfitura.

Sposób przygotowania:
Z mąki, jajek, mleka, cukru kryształu, odrobiny soli i drożdży mieszamy ciasto. Powinno być gęste jak dobra śmietana. Przykrywamy naczynie i odstawiamy na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i smażymy niewielkie placki. Mają być ładnie przyrumienione z obu stron. Posypujemy na talerzu cukrem pudrem i podajemy z kwaskowato – słodką konfiturą.

Do tych placków świetnie pasuje konfitura z dzikiej róży albo z renklod. Ważne, aby piec placki tylko na malej ilości oleju – inaczej będą ciężkie. Mają być zaś puszyste i lekkie – niczym subtelny cukier puder, którym się je posypuje.