Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem pod śmietanową pierzynką

SKŁADNIKI:

200 g ryżu
0,6 l mleka 2%
2 małe szczypty soli
4 jabłka śred­niej wielkości

      starte na tarce o gru­bych oczkach

1 łyżka masła
2 łyżki cukru

      (lub do smaku w zależ­no­ści od słod­ko­ści jabłek)

sok z 1/2 cytryny
1 pła­ska łyżeczka cyna­monu
masło

    do posma­ro­wa­nia naczy­nia żaroodpornego

Zago­to­wać mleko z 2 małymi szczyp­tami soli. Następ­nie dodać ryż. Goto­wać ok. 20 minut, czę­sto mie­sza­jąc. Gdy ryż będzie ugo­to­wany zdjąć gar­nek z pal­nika i przy­kryć aby wchło­nęła się pozo­stała część mleka.

Jabłka zetrzeć na tarce o gru­bych oczkach. W garnku roz­pu­ścić 1 łyżkę masła i dodać starte jabłka, cukier , sok z ½ cytryny. Mie­szać, aż kon­sy­sten­cja jabłek będzie zwarta. Do upra­żo­nych jabłek dodać pła­ską łyżeczkę cyna­monu, wymie­szać i odstawić.

2 nie­duże lub 1 więk­sze naczy­nie żaro­od­porne wysma­ro­wać masłem.

Ryż podzie­lić na 2 czę­ści, prze­ło­żyć pierw­szą część do naczyń żaro­od­por­nych, następ­nie na ryżu uło­żyć upra­żone jabłka i zakryć drugą czę­ścią ryżu. Odsta­wić na chwilę.

SOS ŚMIETANOWY:

150 ml kwa­śnej śmie­tany 18%
1 opa­ko­wa­nie cukru wani­li­no­wego
35 g cukru pudru

    (lub do smaku)

Do miski prze­ło­żyć śmie­tanę, cukier wani­li­nowy i cukier puder. Wszyst­kie skład­niki pomie­szać, aż powsta­nie sos, który należy roz­ło­żyć na powierzchni ryżu.

Ryż zapie­kać w 180°C przez ok. 30 minut.

Po upie­cze­niu posy­pać cyna­mo­nem. Można poda­wać z bitą śmietaną.