SKŁADNIKI:
200 g ryżu
0,6 l mleka 2%
2 małe szczypty soli
4 jabłka średniej wielkości
- starte na tarce o grubych oczkach
1 łyżka masła
2 łyżki cukru
- (lub do smaku w zależności od słodkości jabłek)
sok z 1/2 cytryny
1 płaska łyżeczka cynamonu
masło
- do posmarowania naczynia żaroodpornego
Zagotować mleko z 2 małymi szczyptami soli. Następnie dodać ryż. Gotować ok. 20 minut, często mieszając. Gdy ryż będzie ugotowany zdjąć garnek z palnika i przykryć aby wchłonęła się pozostała część mleka.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła i dodać starte jabłka, cukier , sok z ½ cytryny. Mieszać, aż konsystencja jabłek będzie zwarta. Do uprażonych jabłek dodać płaską łyżeczkę cynamonu, wymieszać i odstawić.
2 nieduże lub 1 większe naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Ryż podzielić na 2 części, przełożyć pierwszą część do naczyń żaroodpornych, następnie na ryżu ułożyć uprażone jabłka i zakryć drugą częścią ryżu. Odstawić na chwilę.
SOS ŚMIETANOWY:
150 ml kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie cukru wanilinowego
35 g cukru pudru
- (lub do smaku)
Do miski przełożyć śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder. Wszystkie składniki pomieszać, aż powstanie sos, który należy rozłożyć na powierzchni ryżu.
Ryż zapiekać w 180°C przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu posypać cynamonem. Można podawać z bitą śmietaną.