Sałatka z pierożkami tortellini

Tortellini zaliczane są do wielkiej rodziny włoskich makaronów. Jest to pasta uformowana na kształt przypominający nieco nasze polskie uszka, które serwuje się z czerwonym barszczem na kolację wigilijną poprzedzającą Święta Bożego Narodzenia. Co ciekawe, Włosi nie traktują w swojej kuchni makaronu jako dania głównego, ale jako pierwsze, czyli makaron to tak jak u nas zupa, po czym na stół wjeżdżają mięsa i inne specjały. Pierożki tortellini przyrządza się zazwyczaj z nadzieniem serowym, mięsnym lub grzybowym. Można spotkać kolorowe pierożki tortellini, czyli takie, których ciasto barwione jest szpinakiem, buraczkami lub pomidorami i właśnie takie tortellini najładniej wyglądają w sałatkach. Nie będę podawała przepisu na ciasto na tortellini, nie mam jeszcze sprawdzonej receptury ale w sklepach można kupić już gotowe pierożki, wystarczy je ugotować i podać z sosem, oliwą, śmietaną lub wykorzystać do przygotowania sałatki.

Przepis na sałatkę z pierożkami tortellini

Składniki:
opakowanie makaronu tortellini z szynką
puszka zielonego groszku lub kukurydzy do wyboru
puszka czerwonej fasoli
dwa jabłka
jedna cebula
pięć ogórków kiszonych
pięć łyżek majonezu
przyprawy: pieprz i sól

Przygotowanie:
Makaron należy ugotować według przepisu na opakowaniu – ważne aby go nie przegotować! Następnie hartujemy go zimną wodą, by się nie posklejał i studzimy. Groszek i fasolę odcedzamy z zalewy, dodajemy do makaronu. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę, podobnie cebulę i ogórki. Wszystkie składniki ze sobą łączymy. Dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.