Składniki na 2 porcje:
pół opakowania mieszanki sałat
3 rzodkiewki
ok. 100 g tuńczyka w kawałkach w oliwie
pół bułki
1/3 brokuła
sól, pieprz
miodowy winegret:
4 łyżki oliwy (może być z puszki po tuńczyku)
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
sól i pieprz
Sałatę umyć i osuszyć, wyłożyć na talerze.
Dodać pokrojoną w talarki rzodkiewkę i kawałki tuńczyka.
Bułkę pokroić w kosteczkę, usmażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor i dodać do sałatki.
Różyczki brokuła ugotować w osolonej wodzie (ok. 5 minut). Ostudzić i ułożyć na sałacie. Doprawić pieprzem i solą.
W kubeczku wymieszać składniki sosu i polać po sałatce.