Schab pieczony w sosie żurawinowym

Schab pieczony ma to do siebie, że smakuje dobrze na dwa sposoby: na ciepło i na zimno.
Moja rodzina zajada się schabem pieczonym podanym do obiadu. Z dodatkiem sos żurawinowego nabiera fantastycznego, oryginalnego smaku, którego nie da się porównać z niczym innym. Schab pieczony w sosie żurawinowym doskonale nadaje się dla gości.

Przepis na mój schab pieczony w sosie żurawinowym.
Pierwszym krokiem w przygotowaniu obiadu jest opłukanie mięsa, nigdy nic nie wiadomo. Następnie wtarcie w schab soli aby całość miała smak i obiad nie był mdły. Pozostawiamy mięso na 15 minut. W tym czasie szykujemy sos. Żurawinę 100 g namaczamy w szklance wody ,po kilku minutach wyjmujemy. Do garnuszka nalewamy 1,5 szklanki wody i wsypujemy żurawinę. Całość gotujemy na małym ogniu około 10 minut aż żurawina zmięknie. Ja po tym czasie zmiksowałam owoce i całość sosu zagęściłam czubatą łyżeczką mąki pszennej.  Co dalej ze schabem? Posypujemy wierzch bazylią i wstawiamy do piekarnika z naczyniu do zapiekania. Podlewamy schab wodą. Pieczemy 2 godziny w temperaturze 175 stopni.

Przepis na schab pieczony w sosie żurawinowym:

  • kg schabu bez kości
  • przyprawy:sól, bazylia
  • 100 g żurawiny
  • 2 szklanki wody
  • czubata łyżeczka mąki pszennej