Schab pieczony z brzoskwiniami

Schab pieczony z brzoskwiniami świetnie nadaje się na rodzinne spotkania, święta. Wówczas lśni na białym obrusie,

tworząc wokół siebie piękną otoczkę, magi. Brzoskwinie dają nowy wymiar naszemu daniu i o to chodzi.

Mój przepis na schab pieczony z brzoskwiniami:

Tradycyjnie robiąc coś w kuchni musimy umyć nasze mięso przed dalszym postępowaniem. Zawsze do tego używamy zimnej wody. Gdy mięso jest opłukane solimy je. I pozostawiamy na 15 minut. W tym czasie otwieramy puszkę brzoskwiń i kroimy je w grubsze plastry. Gdy mięso odleży swoje zabieramy się do roboty.  W schabie robimy nacięcie ostrym nożem, cięcie rozpoczynamy od środka ku końcowi. W tak powstałe nacięcie wkładamy brzoskwinie, wpychamy do końca. Ilość brzoskwiń jakie użyjemy zależy od naszego nacięcia. Gdy owoce są w środku najbezpieczniej jest zabezpieczyć nacięty brzeg wykałaczkami. Wkuwając od góry tak by tworzyły zabezpieczenie przed wypadnięciem brzoskwiń.

Tak przygotowany schab doskonale nadaje się do pieczenia. W tym celu dno naczynia żaroodpornego polewamy niewielką ilością soku z brzoskwiń. Schab wkładamy do piekarnika i pieczemy dwie godziny. Najlepiej w temperaturze 175 stopni z nawiewem.

Przepis na schab pieczony z brzoskwiniami:

  • kg schabu
  • pół puszki brzoskwiń (może być więcej)
  • sól
  • sok z brzoskwiń