schab
Schab pieczony z pieczarkami

Schab pieczony z pieczarkami to świetne rozwiązanie na rodzinny obiad i świąteczny stół. Zrób najbliższym niespodziankę, niech się cieszą wspaniałym smakiem pieczonego schabu.

Przepis na schab pieczony z pieczarkami:

Surowy schab myjemy pod zimną wodą, następnym krokiem jest nasolenie mięsa. Odstawiamy schab i zabieramy się za pieczarki.

Pieczarki myjemy, obieramy i drobno kroimy, po czym wkładamy do garnuszka i dusimy na łyżce masła. Gdy pieczarki pyrkoczą , my obieramy cebulę, drobno ją siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Po około 5 minutach cebulę przekładamy do pieczarek i razem dusimy około 10 minut. Farsz solimy do smaku i możemy dodać szczyptę imbiru, da nam ciekawy smak.

Schab nacinamy na środku by zrobić głębsze nacięcie prawie do końca  schabu. Schab napełniamy farszem pieczarkowym.

Najlepiej jest zabezpieczyć schab wykałaczkami , w miejscu nacięcia by farsz nie wydostał się na zewnątrz.

Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego a następnie do piekarnika na 1,5- 2 godziny. Pieczemy w temperaturze 175 stopni. Stopniowo zwiększamy temperaturę. Ja piekę z dolnym i górnym nawiewem.

Przepis na schab pieczony z pieczarkami:

  • kg schabu bez kości
  • 40-50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • sól, imbir do smaku
  • naczynie żaroodporne

Życzę smacznego obiadu ze schabem pieczonym z pieczarkami