Schab pieczony

Schab pieczony ma to do siebie, że jest wyjątkowy. Swój smak i aromat zawdzięcza właściwemu procesowi pieczenia. Dodatki ziół, przypraw tworzą z niego nie zapomniane danie czy to na obiad czy do kolacji. Magnetyczny smak pieczonego schabu sprawia, że nasze doznania kulinarne nabierają nowego wymiaru.

Przepis na schab pieczony:
Schab przed pieczeniem myjemy pod bieżącą zimną wodą. Nie należy kroić przed myciem, gdyż wypłukujemy cenne składniki. Kolejnym krokiem jest natarcie solą całego kawałka mięsa. Gdy to zrobimy posypujemy przyprawami : zioła prowansalskie oraz bazylia. Trzeba nadać wyrazistości naszemu daniu. Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą. Wstawiamy do piekarnika na 2 godziny i pieczemy w temperaturze 175 stopni. Ja nastawiam na termoobieg góra – dół i stopniowo zwiększam temperaturę. Pod koniec pieczenia sprawdzam patyczkiem czy schab się upiekł.
Przepis na schab pieczony:

  • kg schabu bez kości
  • przyprawy: sól, bazylia, zioła prowansalskie