Sernik na zimno babuni

Klasyczny sposób na zrobienie sernika na zimno, przepis chyba jeszcze od babci. Wychodzi delikatny i rozpływa się w ustach. Można dowolnie dodawać ulubione owoce i modyfikować zależnie od gustu, a wykonanie jest naprawdę proste. Zaczynajmy…

Składniki:

pół kostki masła
3 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki żelatyny
2 duże serki homogenizowane waniliowe ( ok. 500g.)
1 szklanka mleka
galaretka truskawkowa
herbatniki

Niewielką blaszkę lub tortownicę wykładamy herbatnikami. Żelatynę rozpuszczamy w trzech łyżkach ciepłej wody, w małym garnku podgrzewamy mleko. Kiedy mleko się zagotuje wyłączamy gaz i w gorącym mleku rozpuszczamy naszą mieszankę z żelatyny. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy żółtka jajek i stopniowo serki homogenizowane, wszystko dalej miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek, którą następnie dodajemy masy serowej. Zimne mleko z żelatyną wlewamy powoli ciągle mieszając. Tak powstałą masę wylewamy na herbatniki. Sernik wstawiamy do lodówki. Gotujemy galaretkę i kiedy ostygnie wylewamy ją na ciasto. Do sernika można dodać ulubione owoce świeże lub z puszki albo rodzynki. Można także udekorować owocami wierch sernika i zalać je galaretką. Sernik jest najlepszy jeśli postoi w lodówce przez kilka godzin.

Życzę smacznego …

Rady:

– żelatyna rozpuszczona w mleku musi być zupełnie wystudzona przed dodaniem inaczej masa się zważy
– masło z cukrem trzeba miksować tak długo aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru, żeby ułatwić sobie zadanie można użyć drobnego cukru do wypieków.