Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami doskonale nadaje się na rodzinne spotkania oraz święta. Polecam przepis mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu sernika. Z tym przepisem na pewno Ci się upiecze. Żelazna zasada piekąc ciasta potrzebujemy ciszy i spokoju aby się skupić.

Sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami.

Na początku robimy kruche ciasto, do którego potrzebujemy: trzech szklanek mąki, trzech łyżeczek proszku (wiodących firm) , jedno masło roślinne, 5 żółtek (bez skorupek, trzeba uważać) na sam koniec coś dla osłody trzy łyżeczki cukru. Do dzieła. Wszystkie składniki umieszczamy na stolnicy lub misie i siekamy je starannie nożem. Gdy składniki się połączą delikatnie zagniatamy ciasto. Nie należy tego robić mikserem. Troszkę się przyłożymy a ciasto będzie doskonale kruche i o to chodzi. Gdy ciasto jest zwięzłe robimy z niego wałek, z którego odcinamy 1/3 i wkładamy do zamrażalnika. Ta mała część będzie potrzebna na kruszonkę. Resztę rozkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Teraz czas na masę serową, do której musimy się naprawdę przyłożyć. Potrzebujemy kilograma sera półtłusty (ja używam serek w kubku Mój smak, delikatny i kremowy), pół szklanki cukru pudru, pół paczki masła roślinnego, jedno żółtko oraz budyń waniliowy. Do garnka wsypujemy cukier puder, masło roślinne oraz żółtko – całość starannie miksujemy, aż masa będzie puszysta. Na koniec dodajemy ser i budyń. Składniki ostrożnie miksujemy, nie za długo.

Między czasie otwieramy brzoskwinie i kroimy je na małe kawałki. A sok wypijamy , bo zdrowy.

Przyszedł czas na najgorsze – piana. Zwróć uwagę czy w wybitych białkach nie ma żółtka. Jeśli jest usuńmy je łyżeczką. Gdy pierwszy raz piekłam sernik z brzoskwiniami zostawiłam troszkę żółtka i co, klapa piana nie wyszła. Do  wykonania piany potrzebujemy: 5 białek, 3/4 szklanki cukru pudru oraz dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Mama doradziła mi aby dosypać szczyptę soli, wówczas wszystko ładnie się ubije – miała rację. Składniki dokładnie miksujemy okło 5- 10 minut aż piana będzie na tyle zwięzła, że po odwróćeniu garnuszka nie wypadnie.

Nadszedł czas na kruszonkę, wyjmujemy ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tartce o grubych oczkach.

 

Prawie kończymy – na blachę z ciastem kruchym wykładamy masę serową, którą pokrywamy pokroionym brzoskiwniami. Na wierzch sypiemy startą kruszonkę.

Pieczemy około godziny, stopniowo zwiększając temperaturę do 180 stopnii.

Przepis na ciasto kruche do sernika z brzoskwiniami:

  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masło roślinne
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru

Przepis na masę serową do sernika z brzoskwiniami:

  •  kilogram sera półtłustego lub kubek sera Mój ulubiony (ja używam tego ostatniego , ciasto jest bardziej delikatne)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 masła roślinnego
  • żółtko
  • budyń waniliowy

Na pianę do sernika z brzoskwiniami potrzebujemy:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

oraz puszka brzoskwiń.

Życzę smacznego sernika z brzoskwiniami.