Składniki:
Spód:
190 g ciasteczek (typu Pieguski np. z czekoladą i orzechami)
50 g masła
Tortownicę o średnicy ok.25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmielić i następnie dodać masło. Chwilę miksować. Gotową masę wyłożyć na dno blachy wyrównując powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Masa serowa (składniki powinny mieć temperaturę pokojową):
500 g zmielonego twarogu (użyłam najtańszego zmielonego sera firmy Tesco — masa serowa wyszła bardziej kremowa i mokra)
500 g mascarpone
1,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
5 jajek
Do malaksera włożyć ser, mascarpone, cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Miksować na średnich obrotach na jednolitą masę. Dodawać po jajku, miksując na mniejszych obrotach po każdym dodanym jajku.
Masę wylać do tortownicy. Piec przez 15 minut w 180 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st. C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie.
Sernik może mocno urosnąć, ale wróci do właściwej wysokości.
Na wierzch masy serowej:
400 g śmietany gęstej kwaśnej 12%
1 łyżka cukru wanilinowego
Sernik wyjąć z piekarnika i odczekać około 10 minut aż powierzchnia się wyrówna. Wyłożyć śmietanę 12% zmieszaną z cukrem wanilinowym. Piec ponownie przez 15 minut w 120 stopniach C.
Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na dobrze ostudzony sernik wyłożyć mus.
Mus z mlecznej czekolady:
2 łyżeczki żelatyny
300 g mlecznej czekolady
750 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% (w tym 350 ml dobrze schłodzonej)
Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut.
Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić np. w mikrofalówce uważając, żeby się nie przypaliła.
400 ml śmietanki zagotować w małym garnku. Resztę śmietanki wstawić do zamrażarki do szybkiego schłodzenia.
Żelatynę podgrzewać na minimalnym ogniu aż całkowicie się rozpuści.
Do żelatyny dodawać po łyżce gorącej śmietanki, żeby ją zahartować, za każdym razem mieszając. Następnie wlać ją do rozgrzanej śmietanki i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny.
Do śmietanki dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na gładką masę. Dokładnie ostudzić mieszając od czasu do czasu. Schłodzić w lodówce.
Resztę zimnej śmietanki (350 ml) ubić na sztywną pianę, dodać ją do ostudzonej czekolady i delikatnie wymieszać łyżką.
Gotowy mus wyłożyć na sernik i wstawić do lodówki.
Gdy mus czekoladowy stężeje obkroić sernik nożem i wyjąć go z tortownicy. Wstawić na całą noc do lodówki.