Sos pistacjowy

Składniki:

- 100 g orzechów pistacjowych

- po łyżce curry, musztardy i sosu sojowego

- po pół szklanki bulionu i gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu

- łyżka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu

- łyżeczka cukru

- sól i sok z cytryny do smaku

Orzeszki obierz z łupinek- 2/3 zmiażdż, resztę posiekaj dość drobno. Powstałą masę wymieszaj z przyprawami, skrop cytrynką i odpowiednio dosól. Zmiksuj z chłodnym bulionem (najlepiej jarskim) i śmietana. dodaj pozostałe orzeszki, odstaw do lodówki na godzinkę. Ten sosik jest pysznym dodatkiem do grillowanego kurczaka i cielęciny, lecz można się rozkoszować jego wspaniałym smakiem również w zestawieniu bardziej trywialnym: paluszkami, chipsami… makaron nawet całkiem nieźle smakuje, gdy zamiast nudnego bolognese podamy go z pistacjami.