Spaghetti alla bolognese

To obok pizzy jedno z najbardziej znanych i lubianych dań kuchni włoskiej na świecie. Nazwa pochodzi od miasta położonego w regionie Emilia-Romania, a mowa oczywiście o pięknej Bolonii. To właśnie z Bolonii pochodzą takie specjały kuchni włoskiej jak tortellini, lasagne, tagliatelle no i oczywiście wspaniały, mięsny sos bolognese serwowany zwykle z makaronem spaghetti.

Oto jak przygotować spaghetti z sosem bolońskim

Składniki:
30 dag mielonej wieprzowiny
30 dag mielonej wołowiny
10 dag zmielonego boczku
10 dag suszonej zmielonej szynki
1 cebula
1 marchewka
1 gałązka selera naciowego
szklanka czerwonego wina
masło
oliwa
koncentrat pomidorowy
przyprawy: sól i pieprz

Przygotowanie:
Najpierw w rondelku podgrzewamy oliwę wraz z masłem i zmielonym boczkiem, przysmażamy na tym posiekane warzywa: marchew, seler naciowy i cebulę. Warzywa można nawet posiekać w blenderze, gdyż będą one stanowiły o gęstości sosu. Do warzyw i boczku dodajemy mieloną wołowinę i wieprzowinę oraz szynkę, całość trzymamy na ogniu – ciągle mieszając – tak długo, aż mięso będzie dobrze wysmażone. Wlewamy wino i nadal smażymy, ponieważ wino musi odparować, kiedy już tak się stanie dodajemy koncentrat pomidorowy, który można rozrobić w bulionie. Za pomocą bulionu możemy też dowolnie zmieniać konsystencję sou. Teraz zmniejszamy płomień i pozwalamy by sos lekko się gotował przez około godzinę. Na sam koniec doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Makaron spaghetti gotujemy al dente, gorący nakładamy na talerze, polewamy sosem bolońskim i dekorujemy listkiem świeżej bazylii.