Składniki na 2 porcje:
1,5 cukinii
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
słoik domowego przecieru pomidorowego
papryczka chili
1/4 opakowania makaronu spaghetti
sól, pieprz do smaku
po pół łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej, bazylii, oregano
parmezan do posypania
Umytą jedną cukinię pokroić w cieniutkie paseczki żeby wyglądały jak makaron spaghetti. Odłożyć.
Na średniej patelni usmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po zarumienieniu dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie pokrojone w kostkę pół umytej cukinii, pokrojoną w krążki papryczkę i przecier z pomidorów. Przyprawić i dusić aż cukinia zmięknie.
W międzyczasie na osoloną wrzącą wodę wrzucić pokrojoną w paseczki cukinię i gotować ok. 1 min. Wyciągnąć na sitko. W tej samej wodzie ugotować makaron spaghetti.
Na talerzu ułożyć makaron spaghetti na zmianę z makaronem z cukinii. Następnie ułożyć sos warzywny. Posypać parmezanem.