SKŁADNIKI
Ciasto:
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g cukru
75 g zimnego masła
3 żółtka (białka zostawić do bezy)
1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Do misy malaksera przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i pokrojone w kawałeczki masło. Mieszać do uzyskania okruszków ciasta. Następnie dodać żółtka i mieszać do połączenia składników.
Ciasto włożyć do lodówki.
Jabłka:
1 kg jabłek
cukier do smaku
sok z 1 cytryny
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Smażyć w garnku z cukrem i sokiem z cytryny aż jabłka zaczną się rozpadać.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Tortownicę o ok. 25 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na dnie i ok. 1,5 cm brzegu. Podziurkować spód i wyłożyć jabłka. Piec przez 25 minut.
5 minut przed czasem przygotować bezę.
Beza:
3 białka
150 g cukru drobnego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodawać porcjami cukier cały czas ubijając. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika i wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika jeszcze na 20 minut.